Niet zo bekend met motorsport? We leggen het even uit…

Achtergrondinformatie

De motorsport is erg veelzijdig. Er zijn verschillende disciplines en klassen. Bij Altop Motorsport hebben we het vooral over de enduro (en een klein beetje motorcross). Ben je niet zo bekend met deze sport? We leggen je graag het één en ander uit.

Wat is motorcross?

Motocross is een terreinwedstrijd voor motoren op een afgesloten circuit met hindernissen Motorcross is een wedstrijd waar je met 40 motoren achter een starthek van start gaat om vervolgens tussen de 15-30 minuten (afhankelijk van het niveau) eenzelfde ronde te rijden van ongeveer 2 km lengte waarbij de rijder die als eerste over de finish komt heeft gewonnen. Voorafgaand hieraan zijn tijdtrainingen waarbij slechts de snelste ronde per rijder geldt, waarmee de startplek achter het hek wordt bepaald.

Wat is enduro?

Een enduro is een wedstrijd met motorfietsen toegelaten voor gebruik op de openbare weg, waarbij de beperkte gemiddelde snelheid in (afgesloten) proeven en de regelmatigheid op de route de prestatie van de rijder en zijn machine bepaalt. Enduro is een wedstrijd waarbij je als rijder 6-8 uur op de motor zit en vaak 3 rondes van 60-80 km aflegt. Deze rondes bestaan dan uit openbare weg/ bospaden/ weiland etc.

Gedurende deze ronde zijn er zogenaamde ‘proeven’ waarbij tijd wordt gemeten en je dus zo hard mogelijk moet gaan! Vaak zijn er 3 proeven per ronde en duren deze tussen 5 en 15 minuten. In deze proeven worden vaak nog wat moeilijke obstakels gebouwd waar jij en je machine dan overheen moeten. Deze proeftijden worden aan het eind van de dag bij elkaar opgeteld en degene met de laagste totaaltijd is natuurlijk de snelste geweest. Bij enduro komt het veel meer neer op krachten verdelen over een langere tijd, korte periodes alles geven om vervolgens weer een half uurtje rustig te kunnen rijden naar de volgende proef. Echter moet je tussentijds op je route verschillende keren ‘op tijd’ klokken, dus te rustig aan doen kan natuurlijk niet wanneer je uit een proef komt! Ook wanneer je bijvoorbeeld mechanische pech hebt zul je dit zelf onderweg op moeten lossen, dus een beetje behouden met je materialen omgaan is wel zo verstandig om de finish te kunnen halen.

Klassen in de enduro

Zoals vrijwel elke sport, kent ook de enduro verschillende klassen. In onderstaande tabel zie je welke klassen er zijn. Elke klasse kent zijn eigen competitie, waarin de winnaars van individuele wedstrijddagen daarnaast strijden om een podiumplek in de scratch. Scratch is de totaalstand per categorie. Wanneer je aan het eind van het jaar ‘kampioen scratch’ wordt, dan ben je gemiddeld over het hele jaar gezien de snelste rijder van jouw categorie.

KLASSE

NUMMERREEKS

CATEGORIE

MOTOREN

E1

1-99

INTERS

t/m 250cc 2-takt & 4-takt

E2

100-199

INTERS

250+ cc 4-takt t/m 450cc 4-takt

E3

200-299

INTERS

250+ cc 2-takt & 450+ cc 4-takt

EV40

300-399

INTERS

alle solomotorfietsen 40+

N1

400-499

NATIONALEN

t/m 250cc 2-takt & 4-takt

N2

500-599

NATIONALEN

250+ cc 4-takt t/m 450cc 4-takt

N3

600-699

NATIONALEN

250+ cc 2-takt & 450+ cc 4-takt

NV40

701-799

NATIONALEN

alle solomotorfietsen

NV50

801-899

NATIONALEN

alle solomotorfietsen

HOBBY

901-999

HOBBY

alle solo- & elektrische motorfietsen

DL

1001-1199

DAGPASHOUDERS

alle solo- & elektrische motorfietsen

Deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap

Een wedstrijddag in de enduro heet een ‘ONK enduro’ (Open Nederlands Kampioenschap).
Of er wel of geen ‘O’ voor staat, heeft niets te maken met kwalificeren. Immers hoef je je niet te kwalificeren om deel te nemen aan een ONK enduro. Wanneer je in bezit bent van een KNMV-startlicentie kun je deelnemen aan een ONK enduro in de door jou gewenste categorie.

 

Wanneer je ook internationale wedstrijden rijdt (E’s en WK’s) ben je verplicht bij de inters-categorie te rijden. Ook wanneer je kampioen wordt bij de nationalen ben je verplicht het jaar daarop bij de inters te rijden.