Rubber en blubber: het enduro seizoen is begonnen!

Door onze nieuwe rijder (Bas Klein Haneveld [link]) staat dit jaar vooral in het teken van enduro. Bas rijdt al de nodige jaren enduro’s en voor Wesley zal dit het eerste jaar zijn dat helemaal op enduro gericht is. Enduro is een duursport, in tegenstelling tot de ‘normale’ motorcross. Bij een enduro wedstrijddag zit je zo’n zes tot acht uur op de motor.

Competitie

De Nederlandse enduro competitie is opgedeeld in twee niveaus, namelijk de ‘nationalen’ en de ‘inters’. Bas werd in zijn eerste enduro-jaar Nederlands kampioen bij de nationalen en moest daardoor het volgende jaar meerijden met de inters. De inters-klasse is de hoogste enduro-klasse in Nederland, waarin ook internationale rijders meedoen.

Start van het seizoen

Op 9 maart is seizoen begonnen met het ONK (Open Nederlands Kampioenschap) in Holten. Bas ging hier van start in de zwaarbevochten E2 klasse. Dit is een nieuwe klasse voor hem, waarin hij rijdt op een zwaardere motorfiets.

‘’Er zitten veel potentiële winnaars in deze klasse en ik ga mijn best doen mij in deze strijd te mengen.’’

De Holtense motorclub had drie mooie proeven uitgezet en ondanks het slechte weer lag het er geweldig bij. De eerste ronde verliep niet zo soepel voor Bas, maar in de tweede ronde ging het beter en gingen ook zijn tijden de goede kant op. Dit smaakte naar meer, maar helaas kon hij de stijgende lijn niet doorzetten in de derde ronde; door een flinke stortbui en hagel werden de omstandigheden behoorlijk zwaar. Bas verloor kostbare tijd door een val en door de vele blubber op zijn handsschoenen had hij de motor minder goed onder controle. Aan het einde viel hij daardoor nog eens, waardoor hij niet helemaal tevreden was over zijn eerste wedstrijd: ‘’Ik heb de dag helaas niet met een goed gevoel af kunnen sluiten. In de tweede ronde was het gevoel goed, waardoor ik voelde dat er meer in zit. Toch ben ik niet ontevreden met een zevende plaats in de E2 klasse en een veertiende plaats in de scratch, inclusief de Belgische deelnemers.’’

Wesley ging in Holten van start in de N2 klasse. Ook voor Wesley was dit een nieuwe klasse op een zwaardere motorfiets (450cc). Op een paar kleine foutjes na, verliep de dag erg goed en sloot hij de dag winnend af, met ruim twee minuten voorsprong op de tweede man! Dat geeft een goed gevoel voor de rest van het jaar.

Bekijk hier de uitslagen.

Succesvolle Enduro World Cup

Op 23 en 24 maart heeft Bas deelgenomen aan de eerste Enduro World Cup wedstrijd in het Duitse Dahlen. Bas heeft hier erg goed gereden met een vijfde plek als resultaat!

Lees hier zijn wedstrijdverslag van deze dag.